XF650 Freewind forum
Październik 18, 2017, 00:13:04 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
 
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: problem z predkosciomierzem  (Przeczytany 9747 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
szybszylopez
Full Member
***
Offline Offline

Wiadomości: 184


gg 12238443


Zobacz profil Email
« : Wrzesień 26, 2010, 15:26:43 »

Od dwóch dni jezdze bez świadomosci jak prędko ...z jednej strony fajnie bo sie km nie nabijają ale z drugiej strony to nie wiem ile pędzę i ile km zrobiłem... prędkosciomierz cyfrowy więc pewnie czujnik siadł...mieliscie tez podobny problem? dwa tygodnie temu wymienialem przednią opone wiec moze gumiarz coś sp Złość dolił przy wymianie gumy? jak sprawdzic a najlepiej naprawic bez wiekszych kosztów?
Zapisane
Lukasz-Piekary Śląskie
Freewind Newbie
*
Offline Offline

Wiadomości: 6


Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 27, 2010, 08:59:42 »

Z pewnością uszkodził lub źle założył ślimaka. W ślimaku jest taki "pierścień",  który ma dwie wypustki. Powinny być skierowane do wewnętrznej  strony koła. Opierają się na dwóch blokadach. W moim przypadku te wypustki zerwało. Znajomy zeszlifował resztki wypustek, (ten pierścień jest zrobiony z jakieś stopu z magnesem, szlifujesz papierem ściernym) wywiercił dwa małe otwory i wkręcił małe śrubki. Doszlifował je i działa. Chodzi o to, żeby się ten pierścień zablokował. Działa, licznik pokazuje prawidłową prędkość. Nie wiem czy napisałem to dosyć czytelnie.
Zapisane
e-walter
Freewind Newbie
*
Offline Offline

Wiadomości: 16


Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 27, 2010, 10:01:06 »

Witam,
Ja gdy wyjmowałem lampę to lekko poruszyłem wtyk i miałem dziwne objawy (brak lampek-światło, luz i chyba prędkości). Wystarczyło mocno go wepchnąć i było ok.
Sprawdź wtyk przy liczniku - jest wielopinowy.

pozdr
Zapisane

Suzuki XF 650 Freewind (98')
Pietroocha
Full Member
***
Offline Offline

Wiadomości: 237



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Październik 12, 2010, 21:50:28 »

Ciekawostkę wam opowiem. Wymieniłem wirnik prędkościomierza i po kilku tygodniach ujeżdżania motór sprawił mi niespodziankę. Jadę sobie autostradą, tak żeby sprawdzić ile fabryka dała i czy kufer nie wpłynie na osiągi, aż tu nagle, gdy dobijam do 140 km/h prędkościomierz zaczyna wariować. Skacze co chwilę pokazując to 160, to 189, to 179, ale o mało nie wyskoczyły mi oczy z orbit, gdy pokazał 220!!! Oczywiście wiem, że więcej od 160 nie wyciągnie, ale po zjeździe z autostrady miałem takieeeeeeego banana na twarzy Chichot  Zastanawiam sie czy psiknięcie ślimaka smarem do łańcucha z larssona miało na to jakiś wpływ... Takie akcje miałem jeszcze później ze dwa razy aż mu przeszło. Szkooda Uśmiech
Zapisane

Bura Suka
szybszylopez
Full Member
***
Offline Offline

Wiadomości: 184


gg 12238443


Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Październik 13, 2010, 20:50:16 »

Za dobrych czasów gdy mój predkosciomierz wskazywał to co powinien, max predkosc z jaką jechałem to 160 z kufrem. Nigdy nie próbowałem przycisnąć bez kufra.Sprawdzał ktoś jaka jest różnica , ile km/h z kufrem i bez ?
Zapisane
Pietroocha
Full Member
***
Offline Offline

Wiadomości: 237



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Październik 13, 2010, 21:29:20 »

Ja mam tyle samo z kufrem i bez kufra - 160 km/h. zastanawiam się czy założenie tylnej zębatki z 41 zębami zamiast 43 coś zmieni.
Zapisane

Bura Suka
Ciapski
Freewind Newbie
*
Offline Offline

Wiadomości: 13


Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Listopad 04, 2010, 12:46:00 »

U mnie bez powodu prędkościomierz pokazuje 0. spróbuje dostac się do tej kostki. moze cuś się poloozowało
Zapisane
szybszylopez
Full Member
***
Offline Offline

Wiadomości: 184


gg 12238443


Zobacz profil Email
« Odpowiedz #7 : Listopad 04, 2010, 16:12:07 »

No to walcz z tym prędkosciomierzem a potem daj cynk, bo jeszcze nie usunąłem usterki...tzn nawet  sie za to nie zabrałem...a mam tak samo...
Zapisane
Ciapski
Freewind Newbie
*
Offline Offline

Wiadomości: 13


Zobacz profil Email
« Odpowiedz #8 : Listopad 05, 2010, 12:27:41 »

No i dupa, gmerałem gmerałem i cały czas 0 na liczniku. jak się sezon skończy będzie trzeba się za to wziąć
Zapisane
Pietroocha
Full Member
***
Offline Offline

Wiadomości: 237



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #9 : Listopad 07, 2010, 11:26:33 »

Odkręć przednie koło, wyjmij delikatnie ośkę i sprawdź czy łopatki (po zewnętrznej) na wirniku prędkościomierza się nie ukruszyły. Jeśli tak to albo nowy (około 80 zeta), albo wiercenie dziurek i rzeźba ze śrubkami jak niektórzy robią. Widziałem kiedyś zdjęcia w sieci ale już nie mogę ich znaleźć. Wiercisz w starym otworki wiertłem (chyba fi 5mm), gwintujesz i wkręcasz dwie śrubki. Działają wtedy jak te łopatki.
« Ostatnia zmiana: Listopad 07, 2010, 12:04:53 wysłane przez Pietroocha » Zapisane

Bura Suka
Pietroocha
Full Member
***
Offline Offline

Wiadomości: 237



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #10 : Listopad 07, 2010, 11:53:07 »

A gdyby ktoś szukał tego w sieci to mu oszczędzę czasu i nerwów. Oto stronka z listą numerów części do fredka http://www.scoot.bg/arhiv_na_opisanie_motori/650cc%20%28XF650X%20AX121%201997-2001%29.pdf Z kolei ta stronka zawiera spis części dostępnych wysyłkowo z Holandii http://www.cmsnl.com/suzuki-xf650_model14292/  Wirnik prędkościomierza jest dostępny jako część nr 34983-04F00. Ale nawet ten numer jak podałem go w serwisie miał również nieznacznie tańsze zamienniki. Identyczny występuje również w Burgmanie 400 i 250. Z moich obserwacji w DR 650 jest nieco inny i chyba nie powinien pasować - nie wiem nie sprawdzałem. Ale widzę że ma czujnik prędkościomierza po prawej, a nie po lewej stronie koła. To może mieć zasadnicze znaczenie.
« Ostatnia zmiana: Listopad 07, 2010, 11:57:52 wysłane przez Pietroocha » Zapisane

Bura Suka
Pietroocha
Full Member
***
Offline Offline

Wiadomości: 237



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #11 : Listopad 07, 2010, 11:55:14 »

Ciasno wchodzi, trzeba go wcisnąć delikatnym ale zdecydowanym ruchem.
« Ostatnia zmiana: Listopad 07, 2010, 12:05:10 wysłane przez Pietroocha » Zapisane

Bura Suka
szybszylopez
Full Member
***
Offline Offline

Wiadomości: 184


gg 12238443


Zobacz profil Email
« Odpowiedz #12 : Styczeń 15, 2011, 22:34:20 »

....nadszedł wielki czas usunięcia tej usterki ... przeciąganie i gmeranie kablami nie przyniosło zadnych rezultatów. Oczywiście po ściągnięciu koła i zaglądnięciu do ślimaka okazuje sie ze ta tuleja co siedzi w środku straciła swoje wypustki, nie kręci się więc nie spełnia swojego zadania.
Zrobiona jest z jakiegoś magnesopodobnego materiału, bardzo krucha. Wiercenie otworów (wiertło 4.1 ,następnie proponuje nie gwintować bo materiał jest tak delikatny i kruchy ze gwintowanie jest i tak bez sensu) wkręt m5 odpowiednio docięty i doszlifowany ,wkręcony i doklejony poxipolem. (polecam klej tzw płynny metal którego akurat nie miałem pod ręką) ....
Po założeniu koła LICZNIK DZIAŁA!!! znów sie będą km nabijać Smutny
Zapisane
Pietroocha
Full Member
***
Offline Offline

Wiadomości: 237



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #13 : Styczeń 15, 2011, 23:43:50 »

Podziwiam tą rzeźbę Mrugnięcie
Zapisane

Bura Suka
sirareq
Full Member
***
Offline Offline

Wiadomości: 117



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #14 : Styczeń 31, 2011, 01:47:29 »

Odświeżę temat własnym przypadkiem. Początek standardowy: "0" na liczniku, winna ta cała tuleja a dokładniej zerwane zatrzaski. A teraz utrudnienie - nie jestem już w posiadaniu nawet tej uszkodzonej tulejki:( W serwisie, do którego zgłaszam się z problemami, popatrzyli, posprawdzali, powiedzieli, ze pojedynczego ustrojstwa nie da się zamówić, cały mechanizm przy kole kosztuje 610zł i najzwyczajniej w świecie odradzają mi taką inwestycje. Próbowałem znaleźć jakąś używkę ze szrotu lub innych zwłok, ale bez rezultatu. Dojeździłem do końca sezonu, ale trzeba coś z tym wreszcie zrobić. Czy ktoś ma jakikolwiek pomysł? Bo już zacząłem się za licznikiem rowerowym rozglądać:P
Zapisane
Strony: [1] 2
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines | Sitemap Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!