XF650 Freewind forum

Ogólne => Warsztat => Wątek zaczęty przez: Spleyt on Czerwiec 07, 2017, 22:17:16 pm



Tytuł: Problem z ładowaniem
Wiadomość wysłana przez: Spleyt on Czerwiec 07, 2017, 22:17:16 pm
Witam, otóż jak w tytule występuje u mnie problem z ładowaniem akumulatora.Mam założony woltomierz przy kierownicy i na bieżąco obserwuję jakie napięcie jest na aku.Już jakiś czas temu w drodze ładowanie mi spadło do 11v po jakimś czasie znowu wróciło do 13.8 (dodam że mam dodatkowe halogeny soczewkowe ledowe) Dzis znowu sytuacja się powtórzyła i jak narazie stoi na 12,4v. Teraz pytanie co jest odpowiedzialne za te wahania napięcia, alternator czy regulator?




Dokonałem teraz pomiarów, na przewodach R(Czerwony) i B/W(Czarny z żółtym paskiem)są to kable ładowania jeśli się nie mylę jest napięcie ok 14,4 V na biegu jałowym. Pomiędzy Przewodami Y(żółtymi) z alternatora jest ok 18,22v na biegu jałowym ok1500rpm przy dodaniu gazu rośnie.


Tytuł: Odp: Problem z ładowaniem
Wiadomość wysłana przez: iwan00 on Czerwiec 13, 2017, 12:52:13 pm
odezwij sie na maila albo pw to ci serwisówkę podeślę, tam są wszystkie napięcia na regulatorze i alternatorze podane...


Tytuł: Odp: Problem z ładowaniem
Wiadomość wysłana przez: Spleyt on Czerwiec 19, 2017, 19:47:26 pm
Jednak to chyba będzie wina regulatora napięcia czasami podaje 14,4v czasem 11,8.Będę skazany na kupno nowego...


Tytuł: Odp: Problem z ładowaniem
Wiadomość wysłana przez: ryshard on Czerwiec 20, 2017, 12:21:16 pm
U mnie to samo. Już przestałem się tym przejmować. Po wymianie akumulatora przez jakiś czas było dobrze. Stary akumulator mi rozwaliło od tych skoków.


Tytuł: Odp: Problem z ładowaniem
Wiadomość wysłana przez: Spleyt on Czerwiec 20, 2017, 14:28:20 pm
Dokładnie wymieniłem na Wartę 8ah parę dni było okej i znów to samo, zamówiłem już używany, zobaczymy długo pociągnie.